3 augusti 2012

Sagas bok

Jag tänker mig att Saga är en sån där tjej som inte läser böcker. Och att tjejer som inte läser böcker som tonåringar inte så ofta skriver böcker som vuxna heller. Och att vi därför inte får läsa om dem så ofta. Inte inifrån, från deras eget perspektiv. Tjejer som Saga brukar skildas utifrån – som stöddiga, snygga, populära, ytliga… Vad som döljer sig under den där hårda ytan får vi boknördstjejer sällan veta.

Saga kan få vem hon vill. Hon spelar spelet och får alla killar på fall. Njuter av uppmärksamheten och bryr sig sällan om konsekvenserna. Det går rykten om henne, det skrivs elaka saker på Facebook, men Saga verkar oberörd. Fast under ytan rör det sig. Saga har en svart bok som hon skriver ner allt i, en bok som ingen vet om. Där skriver hon om killar, sex, om varför man ska bli kär när tjejer ändå bara verkar förlora på det, om farsan som är en hopplös loser, om morsan som mest bryr sig om sin nya kille och om Carro, storasystern som är Sagas fast punkt i tillvaron. Det finns en trasig liten flicka som vill bli älskad inuti Saga, men det är inte hela sanningen. Saga gillar sex, och hon vägrar att begränsa sig och tänka på sitt rykte. Samtidigt är hon långt ifrån osårbar när det värsta händer.

Sagas bok är den tredje i Katerina Janouchs serie om kompisarna Amanda, Jonna och Saga (Amandas bok kan du läsa om här). Böckerna fokuserar på sex och lust och skildrar första sexet ur tre ganska olika tjejers perspektiv. Just denna, om Saga, tycker jag dock inte handlar så mycket om sex egentligen, utan mer om Sagas inställning till sex, kärlek och killar. Särskilt hett blir det aldrig. Ibland kan det till och med kännas som att författaren skriver en på näsan med förläsningar om klamydia och tonårsgraviditeter. Men på det stora hela är det ändå en väldigt läsvärd bok. En viktig bok om att ta för sig och ta hand om sig.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar