11 juni 2014

En hund och hans pojke


Harry bor i ett stort fint hus och äger alla de senaste leksakerna och de dyraste möblerna. Enligt hans mamma så har han allt han kan någonsin kan önska sig, men det är inte riktigt sant.
Det enda Harry någonsin önskat sig är en hund. En levande hund som skulle kunna få honom att känna sig lite mindre ensam.
Harrys mamma vägrar. Hon har vägrat ända sedan han önskade sig en hund för första gången. Hon hatar smuts och allt som inte är perfekt och skinande rent.
Till Harrys 10:e födelsedag så har hans pappa en idé. De ska hyra en hund från Hundoketet. Bara i ett par dagar, för sedan räknar de med att Harry tröttnat. Problemet är bara att de inte talar om för Harry att han bara ska få ha hunden över helgen.

På Hundoketet träffar Harry Pricken, en liten blandrashund som blivit hittat på gatan. Ingen vill ha honom, och den lilla hunden längtar så förfärligt efter någon att älska. Han ligger i sin bur dag ut och dag in och ser alla andra hundar bli uthyrda, men en dag kliver Harry in genom dörren och allt förändras...

När de båda vännerna skiljs åt efter helgen så bestämmer sig Harry för att göra vad som helst för att få tillbaka Pricken, och det blir starten på ett stort äventyr.

Åh, vad jag älskar Eva Ibbotson's böcker. Jag har läst hennes berättelser sedan jag själv var barn, och hon har en otrolig förmåga att leva sig in i utsatta och ensamma barns känslor. Här får vi också se berättelsen ur Prickens synvinkel, och det är en bonus.

Perfekt högläsningsbok, precis som allt annat hon skrivit. Fint, sorgligt, fullt av längtan och en hel del äventyr. Den här boken handlar om en vänskap starkare än allt annat, och såklart får den ett lyckligt slut.

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar