3 juli 2015

Tredje principenDet är tacksamt att vara dystopiälskare i dessa dagar. Knappt har man läst ut en trilogi förrän det kommer en ny. Många av dessa liknar varandra och för författarna själva kan det nog vara svårt att sticka ut ur mängden. Detta lyckas Anna Jakobsson Lund med i Tredje principen.

Mycket känns igen från liknande böcker. Det utspelar sig långt in i framtiden, där rebeller kämpar mot ett orättvist samhällssystem. Rebellen Ava som kan styra tankar får i uppdrag att hjälpa Levi, vars rebellsyster tagits tillfånga. De måste ta sig genom landets alla bevakade zoner utan att bli upptäckta, vilket blir ännu svårare när det visar sig att det finns förrädare inom motståndsrörelsen.

Det som skiljer denna bok från andra är att författaren skickligt undviker tråkiga klyschor. Hon har inte lagt in någon onödig kärlekshistoria mellan huvudkaraktärerna. Alla karaktärer känns som egna människor, inte styrda av några förväntningar på hur män respektive kvinnor ska bete sig. Jag gillar också oväntade detaljer som att det inte är de mest priviligierade som bor i city, utan tvärtom.

Att det utspelas i ett framtida Sverige sägs inte rätt ut, men vi förstår det tack vare smarta ledtrådar - till exempel har Levi ett gammalt mynt prytt med en kvinnobild och namnet Estelle på. Författaren beskriver dessutom avancerad teknisk utveckling trovärdigt. Men det är också lite av en svaghet med boken: det är mycket beskrivning och mycket dialog, men inte så mycket spänning. Det pratas och tänks i två tredjedelar av boken, först sedan ökar den i tempo och får mig att vända bladen fortare. Det här är första delen i en planerad trilogi och jag hoppas att det blir mer action redan från början i del två.

/ Mimmi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar