12 november 2015

Fripassageraren


När Nell och Nicks pappa dör så vänds deras liv upp och ner. Pappan avslöjar i ett brev att deras mamma inte alls är död, som de alltid trott. Hon lever tydligen i Afrika, och för deras egen säkerhets skull så uppmanar han dem att åka dit och söka upp henne.
Ombord på fartyget som ska ta dem över havet händer många mystiska saker. Deras rum blir genomsökta, någon kidnappar deras betjänt och det verkar som att allt handlar om en nyckel som de hittade bland sin mors gamla saker. Det konstigaste av allt är dock att när de kommer fram till sin mors hus i Nairobi så är hon inte där. Istället styrs huset och det tillhörande kaffeplantaget av en bestämd och uppfinnande kvinna som Nell inte alls litar på.
Förvånade reser de vidare i ett luftskepp för att följa ett nytt spår till Indien...

Nell är en uppfriskande stark huvudperson. Hon arbetar på en tidning som heter Kvinnans röst, och på resan skriver hon artiklar om länderna hon reser igenom. Hon jobbar hårt för kvinnors lika värde och vill helst av allt ha kvinnlig rösträtt, något som männen tycker är det löjligaste de hört.

Nick bryr sig å andra sidan inte mycket alls om vad som händer omkring honom, om det inte har med uppfinningar och ny teknik att göra. Hans högsta önskan är att uppfinna en flygmaskin, och han är ganska ouppmärksam och tror gott om alla.

Tillsammans reser de genom världen för att finna sin mor och ta reda på sin familjs hemligheter, men det är långt ifrån ofarligt...

Christina Wahldén är en fantastisk författarinna, men den här boken är inte direkt lättläst. Det är ett gammalt språk, och ibland kan jag tycka att beskrivningarna av miljöerna kan bli lite långa och detaljerade, men det är ändå riktigt spännande.

Det här är första boken av två om Nell och Nick.

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar