21 januari 2016

Den blomstertid nu kommer

Författaren Marie-Chantal Long har skrivit en spännande och snabb ungdomsroman där läsaren från första sidan slungas rakt in i den dramatiska handlingen.

Det är skolavslutning och Fred har för bara någon timme sedan sjungit Den blomstertid nu kommer i skolans aula. Nu däremot sitter han i en kraschad bil tillsammans med polarna Tarzan och Wahid efter att ha flytt ifrån ett misslyckat rånförsök av en butik. Tarzan är illa skadad men säger åt Fred och Wahid att springa därifrån innan polisen kommer. I sin flykt ifrån olycksplatsen kommer de över en annan bil, en bil som snart visar sig innehålla en passagerare. En åttaårig fransktalande flicka sitter i baksätet. Det är försent att stanna och hon får helt enkelt följa med när de går under jord ett par dagar i en undanskymd lada. Fred har hela tiden en klump i magen och känner sig olustig inför hela situationen. Det hela blir inte bättre när Wahid först visar upp en riktigt otrevlig sida och sedan försvinner spårlöst.

Den blomstertid nu kommer är ganska så lättläst och blir ännu mer lättläst i och med det höga tempot från allra första sidan. Det öppna slutet faller nog inte alla i smaken. Att inte få ett riktigt avslut på en bok kan vara väldigt irriterande, men i det här fallet fungerar det ändå ganska bra. Kanske för att slutet visar på den osäkerhet som Fred känner in i det sista. Det är spännande, samtida, trovärdigt och riktigt bra.


/Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar