9 februari 2016

Gudarna


Bita, Lilly och Jane bor i vad de anser vara världens ände; Tierp. Lilly är ihop med Daniel, som är Tierps golden boy, och alla vuxnas favorit. Problemet är att Daniel gått för långt. Han både slår Lilly och filmar deras bdsm-förhållande. Vilket snart blir komplicerat. Ingen vuxen tror på att Daniel kan göra någonting så hemskt som att slå sin flickvän. Lilly är dessutom så kär att hon är villig att förlåta honom, och Bita och Jane kämpar mot maktlösheten när ingen i deras närhet tar dem på allvar.

Jag måste säga att jag är lite förvånad över hur rå och hemsk den här boken är, för att vara en ungdomsbok. De enda vuxna människorna som överhuvudtaget beter sig som vuxna är Bitas föräldrar. Rektorn, Janes (separerade) föräldrar, Lillys pappa, lärarna... alla blundar de för verkligheten för att det är enklare så.

Delvis påminner Gudarna om Jessica Schiefauers Pojkarna. Bita, Lilly och Jane tar för sig, ligger runt, gör som de vill. De låter ingen sätta sig på dem (med undantag för Lillys vidriga pojkvän). De beter sig som tjejgänget i Pojkarna gör när de blivit förvandlade till killar, och det är väldigt befriande att läsa om tjejer som inte är fast i någon stereotyp roll.

Om man som läsare ska ta med sig någonting från den här boken är det hur viktigt det är för tjejer att stå upp för varandra. Inte bara för sina vänner, men för alla tjejer. Till och med för tjejen som gav din pojkvän vårtor, innan ni båda insåg att det var han som var svinet.

Gudarna är Elin Cullheds debutroman.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar