18 augusti 2017

Det här kalla landet


I Lindsborg, en stad i det fiktiva landet Nordland, bor klasskompisarna Zahra och Noomi, fiender bland annat på grund av en kille. Zahra flydde kriget i sitt hemland tillsammans med sin pappa. Hennes mamma och lillebror försvann på vägen och Zahra plågas av att se pappan sörja medan hon försöker leva sitt liv.
Noomi har haft en trygg uppväxt och alltid kunnat få det hon önskar, men nu börjar landets försämrade ekonomi märkas även i hennes familj, och när Noomi en kväll blir rånad bestämmer hon sig för att gå med i ett ungdomsförbund som arbetar för att Nordland ska ta emot färre så kallade folkförflyttade.

I den här boken används flera nya ord, men när man läser är det ändå tydligt vad de står för. Arthatare till exempel. Även argumenten och rädslan känns igen från det vi möter varje dag, i skolan, på jobbet och i kommentarsfält på nätet. Boken skildrar väldigt bra varför Noomi tar de beslut hon gör. Däremot finns det också en kärlekshistoria som jag inte tycker är riktigt lika trovärdig, allt sker lite för hastigt. Men jag gillar både Zarah och Noomi (till slut) och det är en bok värd att läsas, gärna tillsammans med sin klass.

/Mimmi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar