26 september 2017

Vakuum"Varje dag dör 155 000 människor i världen. Det behövs för annars skulle vi inte få plats på jordklotet. Några måste dö och några måste födas.
Men det var inte dags för dig än.
Du skulle ha väntat på din tur.
Du var för snabb.
Du trängde dig före i kön."

Det har snart gått ett år sen Jonnas storebror Johan tog livet av sig. Hennes föräldrar pratar om att städa ur hans gamla rum. Det är ungefär så mycket de nämner honom. Alla tycks ha gått vidare. Jonna har inte gråtit en enda gång, för blir man ledsen så dör man. Det var ju det som hände med Johan.

En dag hittar hon en av Johans post it-lappar som han brukade gömma för henne att hitta. Den här leder till sommarstället de brukade åka till som barn. Om hon kan hitta slutet på post it-kedjan, så kanske hon kan hitta en del av Johan, och sig själv.

Vakuum är en bok som berörde mig mycket mer än vad jag trodde den skulle göra. Jonna är en ganska strulig tonåring som hanterar sin sorg genom att stänga alla ute och genom tveksamt beteende som att stjäla elverktyg på Clas Ohlson. Men när man börjar förstå just hur mycket sorgen äter upp henne blir hon mer sympatisk. Stor gråt-varning på denna!

Boken är skriven av Mia Öström.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar