18 februari 2018

En väktares bekännelser / Visheten vaknar


Tilda är en helt vanlig femtonåring som har ett ovanligt uppdrag: hon är väktare, med en nedärvd förmåga att se tomtar, troll, älvor och andra väsen, och därför ett ansvar att se till att de sköter sig mitt i Stockholm, så inte vanliga människor märker av dem. Det kan vara rätt tufft att sitta i skolan och försöka fokusera både på lektionen och på att orka vara social med sin bästis när man varit ute halva natten och skällt på tomtar som lever rövare... Men fast hon ibland inte alls har lust tar Tilda alltid sitt uppdrag på allvar och gör både jobbiga och pinsamma saker i pliktens namn.

Det är lätt att känna igen sig i Tildas vanliga liv, och samtidigt lika lätt att relatera till hur hon känner inför de mer ovanliga delarna. Det allra bästa med böckerna är dock att de är så sjukt roliga. Elin Säfström har verkligen lyckats mejsla ut skillnaderna i språk och attityd mellan olika sorters väsen. Själv är jag väldigt förtjust i det kaxiga Grummegänget som drar runt på stan och beter sig lite som de störigaste fotbollssupportrarna du kan tänka dig.

Läs först En väktares bekännelser, sedan Visheten vaknar, och håll sedan tummarna att vi inte behöver vänta alltför länge på bok tre i serien.

/Mimmi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar