8 maj 2018

Allt ska brinna


Minna och Agnes har varit bästa vänner sen fyran när de gömde sig i en plint för att slippa undan brännbollen på gympan. De inser att de brinner för samma frågor och tillsammans får de igenom förändringar; bland annat färre brännbollsmatcher på gympan (som ändå bara förstärker killarnas mobbning) och vegetariskt alternativ i skolmatsalen varje dag. Minna vill bekämpa varenda orättvisa i världen, men tycker allt går så långsamt. Agnes peppar och tycker att de ju fått igenom stora förändringar som det är.

När de fyllt 17 börjar det bli tydligt att Minna inte alls mår så bra. Hon pendlar mellan perioder av brinnande engagemang och total orkeslöshet. Vissa veckor är hon inte i skolan alls, och Agnes täcker för henne. Värst av allt blir det när Minna blir kär i den 27-årige Mattias. Allt Agnes kan göra är att se på när hennes bästa vän förminskar sig själv för att göra honom till lags. Och så bubblar den där äckliga svartsjukan upp.

Jag har älskat allt jag läst av Sofia Nordin. Hennes 'efter katastrofen'-serie som börjar med En sekund i taget är briljant. Allt ska brinna var omöjlig att lägga ner. Det är så fint beskrivet, den här nästan systerliga vänskapen mellan Agnes och Minna. Deras, och framförallt Minnas, vilja och passion att förändra sin omvärld till något bättre. Och sen hur den här elden i Minna börjar falna, först lite i taget, och sen helt och hållet. Otroligt bra skrivet av Sofia Nordin.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar