6 maj 2011

En vän som heter Mia



Lina vet aldrig vad hon har att vänta sig när hon kommer hem från skolan. Är hennes mamma nykter eller inte? Är hon arg eller bara trött? Lina vet aldrig, men ibland är hennes mamma nästan som andra mammor, även om det är sällan. Lina får ta ett alldeles för stort ansvar hemma, och både hämtar och lämnar sin 5-åriga lillebror på dagis varje dag, vilket gör att hon nästan alltid kommer för sent till skolan.
På dagis försöker personalen få kontakt med hennes mamma, men telefonen är avstängd sedan länge, och ingen öppnar någonsin dörren om det ringer på.
I skolan vet ingen hur Lina har det hemma. Inte ens hennes bästa vän Mia. De har varit bästa vänner i flera år, men Mia har aldrig varit hemma hos Lina. Det går ju bara inte!

Den här boken av Peter Pohl är gripande bok om framförallt vänskap, men jag börjar bli så trött på att alla ungdomsböcker nu handlar om föräldrar som är frånvarande, alkoholister, elaka eller döda.
Varför kan inte barn i böcker få ha problem (om de nu absolut ska ha det) men samtidigt ha stabila, närvarande och kärleksfulla föräldrar? Jag gillar inte den här trenden, även om det är viktigt att de böckerna också finns.
Vad tycker ni om detta?

/Maria

1 kommentar:

  1. Handlingen låter lite som den i en bok som heter korpflicka! På vår blogg har jag skrivit om spelkortsmysteriet, om du har lust att läsa!
    //Agnes

    SvaraRadera