27 maj 2011

Regn och åska


17-åriga Oscar är på semester i Tallin med sin mamma när han för första gången ser Rein. De börjar prata och Oscar kan inte slita ögonen ifrån honom. Det är kärlek vid första ögonkastet, så där som det nästan bara är på film, och redan nästa dag träffas de igen. Förälskelsen träffar dem som en blixt från klar himmel, och under de följande dagarna släpper de knappt varandra. Motvilligt åker Oscar tillbaka till Sverige, men de behåller kontakten genom långa mail medan Oscar sparar pengar för att kunna åka tillbaka. För hur ska han kunna leva utan Rein, nu när han upplevt hur det är att leva med honom?

Den här boken är genomgående en svindlande kärlekshistoria, men ibland kan jag bli lite trött på att allt är så himla perfekt hela tiden. De har alltid de rätta poetiska sakerna att säga, Oscars mamma är helt okej med att han spenderar nästan varenda dag och natt av deras semester med en okänd kille och Oscars kompisar accepterar allting direkt. Väldigt befriande, visst, men inte speciellt realistiskt.
En himlastormande och väldigt snäll kärlekshistoria är det i alla fall, även om den är en nästan exakt kopia av Håkan Lindquists gamla bok Dröm att leva, som jag gillar väldigt mycket!

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar