5 december 2011

Julklappstips 10-13 år

 
Lin Hallberg skriver väldigt mycket hästböcker, men den senaste Vem är du, Johanna? är så mycket mer än bara en hästbok. Johanna kommer från Island, men bor nu i Sverige med sin mamma. Hon lever för sin sköthäst, men när den måste avlivas rasar allt. För att få lite nya perspektiv reser hon tillbaka till Island, till sin pappa och alla de som hon lämnade får många år sedan. En fin bok med mycket hästinslag.


boom! av Mark Haddon handlar om Jim som är en helt vanlig kille i en helt vanlig mellanstadieklass. Frågan är bara varför alla lärare börjat bete sig så konstigt? När de är ensamma pratar de något konstigt språk och Jim och hans kompis bestämmer sig för att ta reda på vad som pågår. Planerar lärarna något olagligt, eller är de.... utomjordningar? Nej, så kan det väl inte vara? Eller?
Med en stor dos humor tar Mark Haddon med oss på ett äventyr i en skola, men också långt utanför Jordens yta.


För deckar-älskaren finns tex Petter Lidbecks serie om Siri, Pella och Tyra. Det här är den tionde fristående boken.
En dag lyckas tjejerna rädda en skadad man ur ett brinnande hus, Mannen visar sig vara en veterinär som på grund av ett spelberoende står i skuld till några skumma typer inom travbranschen. Och trots att tjejerna försöker hålla sig ur trubbel blir de indragna i alla fall. Nu måste de rädda travhästen Ego Boost som visar sig vara i fara.


Spök- och skräckböcker brukar alltid vara populärt, och Dan Höjer är en sv Sveriges mest kända spökhistorie-författare.
I nya boken Stora boken med spökhistorier har han samlat 18 av sina favorithistorier och 2 nyskrivna.
Dessutom ingår en CD-skiva med fem spökhistorier, ca 70 minuter lång.


Ingrid Olssons bok Långt ifrån liten är tredje fristående boken om Linnéa som går i femman. Efter sommarlovet ska hon äntligen börja sexan, och då ska hon också byta skola, till högstadieskolan! Linnéa är pirrig och förväntansfull, men efter ett besök i nya skolan känns allt bara läskigt. Dessutom blir bästisen Vanessa ihop med en kille i sexan, och plötsligt känner sig Linnéa väldigt liten och töntig.
En bok att känna igen sig i om helt vardagliga saker som vänskap och skola.


Thomas Hallings nya serie Trio i trubbel är både lättläst och riktigt spännande.
I nyaste boken Skola i skräck så är det dags för halloween, och hela skolan är uppspelta. Alla elever skriver spökhistorier som ska läsa upp i klassen, men plötsligt börjar lärarna bete sig märkligt. Fröken är blek och rasar plötsligt ihop på golvet, Musikfröken dunkar fram läskiga melodier på pianot, och en annan lärare har huggtänder! Vad är det som händer? Har barnen bara livlig fantasi, eller är lärarna verkligen monster?


Roliga historier är alltid uppskattat, oavsett ålder.
Det var en norrman, en kung och Bellman är helt ny och fylld med 666 bellmanhistorier som kan få alla att skratta.
Dessutom rymmer boken en massa andra roliga historier om allt mellan himmel och jord. Perfekt julklapp för alla som gillar roliga presenter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar