6 december 2011

Julklappstips ungdom


Cirkeln är väl en av årets mest omtalade ungdomsböcker, och den lever verkligen upp till förväntningarna. I Engelsfors har sex tjejer just börjat gymnasiet när hemska saker börjar hända. En kille hittas död i skolan, och en mörk natt möts tjejerna i en nedlagd folkpark utan att veta hur de kom dit. De får veta att de är häxor som nämns i en urgammal profetia. Nu jagas de av en uråldrig ondska och måste samarbeta för att överleva.
Varning för sträckläsning!

I Johanna Lindbäcks Välkommen hem har Sara just kommit tillbaka till sin gymnasieklass efter ett utbytesår i London. När hon åkte hade hon precis gjort slut med sin pojkvän Mattias, som också är tvillingbror med en av hennes tjejkompisar. Allt var komplicerat då, och är lika komplicerat nu. Kompisarna känns helt annorlunda och Sara känner sig inte lika hemma bland dem längre. För  att testa något nytt så börjar hon på jujutsu, och där lär hon känna Adrian, som visserligen är snygg, men han är ju inte Mattias.

Dustlands-Blodröd väg utspelar sig i någon slags framtid där världen drabbats av hård torka. Saba och hennes familj kämpar varje dag för att överleva, men den dag en grupp svartklädda ryttare anländer, så förändras allt. De dödar hennes far och kidnappar hennes älskade tvillingbror Lugh. Tillsammans med sin lillasyster så beger sig Saba iväg för att hitta Lugh, men världen är farlig, och man kan inte lita på någon.
Moira Young heter författarinnan, och boken är verkligen otroligt spännande.


För den som gillar fotboll finns det massor av böcker av Bengt-Åke Cras som är riktigt duktig på att skriva sportböcker. Ge aldrig upp är femte delen i serien Malmens IK som handlar om 15-åriga David som börjat spela i ett nytt fotbollslag där han inte känner någon. Nu återstår bara några matcher av säsongen och alla är på topp, men plötsligt får David ont i halsen. Förkylning, tror alla, men det verkar vara mer allvarligt än så...

Svag is av Kristina Sjögren är en spännande deckarhistoria.
Siri är ute i skogen och hittar mystiska blodspår. Hundar försvinner spårlöst och en flicka blir svårt biten av en hund. Efter det slutar hon prata helt. Vad är det egentligen som händer? Siri är nyfiken och allt verkar leda till kamphundsfajter.
Riktigt spännande bok där man direkt kastas in i handlingen. Perfekt för läsovana ungdomar som vill ha mycket action.



I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig.
Sextonåriga Ombeni har flytt från krigets Kongo till Sverige. Hon är äldsta dottern i en stor familj. Har bevittnat fruktansvärt våld i sitt hemland, bilder som ständigt finns på hennes näthinna. Hon bor i norra Sverige, i egen lägenhet, hon går på gymnasiet, och ingen fattar vad hon har varit med om - hennes familj är till stora delar utplånad, hon vet inte om hennes systrar fortfarande är livet.
Bilder plågar henne ständigt, men hennes största skräck är att inte minnas hur hennes familj ser ut.
Christina Wahldén är alltid fantastisk på att skildra hemska upplevelser, och den här boken är riktigt bra.


Erebos är en helt ny bok som handlar om ett dataspel som sprids i en skola i London. Det är stort hemlighetsmakeri kring spelet som utövar stor makt över sina spelare. Eleverna fastnar lätt i spelet, spelar nätterna igenom och försummar skola och andra aktiviteter. Det fascinerande är att spelet personligen verkar känna sina spelare, det interagerar med dem, det ger dem uppdrag att utföra inte bara i spelets värld utan även i realiteten. 
Riktigt skrämmande bok av Ursula Poznanski.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar