15 maj 2014

I huvudet på Colin FischerColin Fischer är en riktigt smart 14-årig kille. Kanske lite av ett geni. Problemet är bara att ingen verkar uppskatta det. Colin har Aspergers syndrom och tänker och beter sig inte riktigt som alla andra, och därför hamnar han ofta utanför eller blir mobbad.

Han klarar inte av höga ljud, tar allting bokstavligt, har svårt att läsa av känslouttryck och tycker absolut inte om när man rör vid honom. Däremot är han oerhört intelligent, har ett fantastiskt minne och missar inte en enda detalj av det som händer omkring honom. Han antecknar allt i anteckningsboken som han alltid bär med sig tryckt mot bröstet i ett försök att lära sig något om alla osynliga regler som man tydligen bör följa.

När hans klasskompis Melissa firar sin födelsedag i matsalen så börjar några killar att bråka och plötsligt får ett högt PANG alla att springa därifrån. Alla utom Colin förstås, för han blir mest nyfiken. På platsen för bråket ligger en pistol, och när ingen verkar kunna få tag på gärningsmannen så tar Colin saken i egna händer. Han är fast besluten att hitta den skyldige, även om det betyder att han måste hjälpa sin plågoande Wayne som mobbat honom sedan förskolan.

Det är väldigt intressant att se hur Colin ser ledtrådar och detaljer i allt, men eftersom Colin är så intelligent så är boken full av svåra ord och långsökta lösningar, vilket gör att den stundtals blir lite jobbig att läsa.
Colin är en riktig Sherlock Holmes och kör sitt eget race även om nästan alla är emot honom.
Kul med en huvudperson med Aspergers. Det finns alldeles för få.


Ett annat boktips om en ung kille med Aspergers syndrom är Marcelo i den verkliga världen av Franscisco X. Stork.
För de lägre åldrarna finns bl.a. Martes bok av Mie Mohlin och Magne Medhus

/Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar