10 oktober 2016

Oktober är den kallaste månaden


När polisen ringer på och söker hennes bror, säger 16-åriga Vega att hon inte vet någonting. Det är delvis sant. Hon har inte sett Jakob på ett tag. Däremot vet hon varför de söker honom, för hon var med när hennes farbror Dan och Jakob lassade in den döda kroppen i bilen. Bilen, som polisen nu vill ha tag i. Men Vega kan inte tro att hennes bror är inblandad i mordet, och eftersom ingen vill säga någonting om hur allt ligger till bestämmer hon sig för att ta reda på vad som hänt på egen hand.

Christoffer Carlsson är en av mina absoluta favoritförfattare. Hans vuxenböcker har ett helt otroligt språk och karaktärer som verkligen känns riktiga. Det är en del karaktärer att hålla reda, men det faller på plats efter ett tag. Precis som i Christoffers andra böcker, är relationerna mellan karaktärerna otroligt fint beskrivna, framförallt mellan Vega och Jakob.

Oktober är den kallaste månaden är hans första ungdomsbok och det är inte svårt att känna igen hans stil. Varvet, byn som Vega och Jakob bor i, är en liten håla någonstans i Sverige där alla känner alla och alla håller sig till sitt. Man skvallrar inte och man låtsas att man inte ser. Känslan är nästan klaustrofobisk, vilket bidrar till att hålla handlingen spännande./Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar