1 januari 2018

Sköldpaddor hela vägen ner


När Aza Holmes barndomsvän Davis Picketts pappa försvinner, börjar hon och bästa vännen Daisy nysta i fallet. Det har utlovats en rejäl hittelön för den som kan hitta Russell Pickett, miljardären. Normalt sett släpper Davis ingen nära. Han är aldrig säker på om någon gillar honom för hans pappas pengar eller om de faktiskt gillar honom. Men det är annorlunda med Aza, och det dröjer inte länge innan de börjar dejta. Men Aza har tvångstankar och fobier, och tanken på att dela bakterier med någon annan genom en kyss är otänkbar.

Jag upplever att John Green kan vara ganska svamlig i vissa av sina böcker och aldrig riktigt får till någon handling, men den här boken är riktigt bra även om den är ganska osannolik. Davis Pickett ger bort pengar som om det vore godis och hela den delen av historien känns inte särskilt trolig.

Som tur är handlar Sköldpaddor hela vägen ner inte alls så mycket Russell Pickett som en kan tro av baksidestexten. Fokus ligger på Aza och hur hon kämpar med sin vardag. Hur hon fastnar i tankegångar som gör att hon minst fem gånger om dagen tror att hon fått dödliga magvirus. Och hur hon trots upprepade besök hos en terapeut inte tar sina mediciner. Jag vet inte hur det är att leva med tvångstankar, men det känns bra beskrivet. Som att John Green verkligen gjort sin research innan han skrev boken.

En typiskt bra ungdomsbok om att hantera första stora kärleken och bråk med vänner samtidigt som en kämpar med en psykisk sjukdom.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar