12 september 2018

Falafelflickorna





Hawa bor i ett område som kallas för ett av Sveriges nya "problemområden". Själv tycker hon inte att det är så mycket problem som det beskrivs i media, men hon vill ändå bli polis för att människor ska känna sig tryggare. Dessutom finns det inte så många tjejer som är poliser, och nästan ingen som ser ut som hon.
En olidligt varm och tråkig sommardag bestämmer sig Hawa för att starta en detektivbyrå. Hon har fått i uppdrag att vakta biblioteket under sommaren eftersom hon är kompis med bibliotekarien, och det blir hennes nya kontor.
Snart får hon sitt första uppdrag. Hawas kompis Halima behöver gömma sig för sin familj. De vill gifta bort henne med en kusin som är 15 år äldre och inte ett dugg trevlig. Dessutom är Halima bara 13 år.
Hon får flytta in i biblioteket medans Hawa försöker hitta en lösning, men istället hittar hon ytterligare två flickor som behöver hjälp. De bäddar på golvet i biblioteket och får mat av Falafelmannen som har sin vagn utanför.


Jag gillade verkligen den här boken. Hawa är en jättecool tjej som hjälper tjejerna samtidigt som hon tränar för att bli i bra form inför polishögskolan. Hon har ett mål och hon vill verkligen dit. Hon är smart och snäll och otroligt modig. Dessutom älskar jag att boken utspelar sig i ett bibliotek!
Christina Wahldén har skrivit ännu en fantastisk bok om ungdomar i förorter.


/Maria



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar