11 februari 2013

Världens viktigaste bok!


Ahh! Jag är helt lyrisk över den här boken! Kan vi sätta den i händerna på alla 11-12-åringar nu på direkten, tack?

Världens viktigaste bok- om kroppen, känslor och sex av Nathalie Simonsson är helt enkelt fantastisk. Den tar upp fysiska saker som vad som händer med kroppen i puberteten, vad tex spermier, ägg och mens är och även hur vi ska lära oss att gilla den kropp vi har.
Vi får lära oss hur olika familjer kan se ut, hur man hanterar olika känslor som rusar genom kroppen och får den att pirra av glädje, skaka av ilska eller gråta av sorg.
Hur är en bra kompis, och kan man vara kompis med vem som helst, även om andra tycker att det är fel?
Hur flirtar man? Är kärleken alltid så perfekt som på film? Hur kysser man någon, och vad gör man när kärleken tar slut?
Vad är sex, onani, stånd och preventivmedel egentligen och hur hanterar man dem?

Allt detta är skrivet rakt på sak utan hemligheter. Här kan du få alla svar på allt som du aldrig vågat fråga dina föräldrar eller kompisar om.

Men! Det som skiljer den här boken från alla andra ungefär likadana böcker är att den också tar upp begreppen Tjejigt och Killigt och hur man inte måste passa in i det ena eller det andra. Jag älskar uppslaget där alla bebisar är i en fabrik där arbetare packar tjejlådor och killådor som barnen sedan får. Tjejernas innehåller dockor, kavel, smink och kjolar medan killarnas innehåller bilar, pistoler, dataspel och sportgrejer. För så är det ju ofta. Utan att vi tänker på det så placeras vi in i fack direkt när vi föds. Men tänk om vi istället själva kunde få välja innehållet i vår låda! Måste man verkligen vara som alla förväntar sig?

Alla fina bilder visar dessutom ungdomar i alla hudfärger och former vilket är så himla skönt att se, för det är ju så verkligheten ser ut.

Det här blev ett långt blogginlägg, men det är också en väldigt viktig bok med många bra funderingar.

Kom och låna!

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar