28 maj 2013

Millan: sveket


Sveket är andra delen i Pia Hagmars serie om hästtjejen Millan. Millan kommer från en stökig familj, med en alkoholiserad pappa och en deprimerad mamma. Förutom att gå i skolan tar hon även hand om sin lillebror Josef. Den tid hon har kvar spenderar hon i stallet som ägs av Marianne. Där har hon även shetlandsponnyn Zorro, som hennes pappa köpt, men som är för liten för att rida.

När en av Mariannes bekanta erbjuder sig att byta sin häst Glimra mot Zorro, hamnar Millan i ett jobbigt läge. Kan hon svika pappa som faktiskt köpt Zorro till henne, för att få sin drömhäst?

Det är inte direkt trevlig läsning, att läsa om Millan och Josef. Man förstår hur mycket ett intresse som hästar kan betyda för en tonåring som inte har någon trygghet hemma. Med två föräldrar som ständigt växlar i humör och ansvar blir det Millas uppgift att se till att femåriga Josef får i sig tillräckligt med mat, att han får leka som barn bör få göra. Att samtidigt balansera skola och sina egna känslor på det blir givetvis tungt.

Desto bättre går det i stallet där Millan får Mariannes förtroende, får tävla (vilket är hennes stora dröm) och får känna sig uppskattad. Förhoppningsvis blir det fler böcker om Millan där hon får växa ännu mer.

/Sussie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar