7 januari 2014

Nattsagor för sömnlösa


Olivia är 19 år, har ett värdelöst jobb och bor i en lägenhet som mest fungerar som ett väntrum. Men hon har även Chris, bästa tjejkompisen, och Pascal, bästa killkompisen. Och ibland, när hans flickvän är bortrest, har hon även Josef. Josef som vägrar lämna sin flickvän fast han ju uppenbarligen vill ha Olivia. Och Olivia som inte tycker att hon är den andra kvinnan, som glömmer allt när Josef hör av sig.

Johanna Westers debut Nattsagor för sömnlösa är en sån där bok där jag stör ihjäl mig på huvudpersonen. Dels att hon klamrar sig fast vid Josef som är en idiot. Ja, kärlek är komplicerat och ibland vet man inte vad man vill, men att i flera månaders tid vara otrogen mot sin sambo med en tjej som man oundvikligen kommer krossa hjärtat på.... nej. Jag vill bara att Olivia ska vakna upp och inse det. Det andra är att hon är så extremt självcentrerad att hon missar ungefär allt viktigt som händer i sina vänners liv.

Det tog även ett tag att vänja sig Johanna Westers språk som nästan är lite filmiskt. Men det passar berättelsen. Det passar Olivia som också är lite filmisk och överdriven. Och till slut blir det nog vad som vinner över mig. För det här är en bra bok, där alla karaktärer får ett djup utan att de behöver vara med så mycket. Och även om handlingen inte är särskilt innovativ, så gör ändå huvudkaraktärerna boken läsvärd.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar