18 augusti 2014

Trettons sällskap


Esther och Tom bor i London 1891. De är tretton år, föräldralösa och fattiga, men också skickliga tjuvar och riktigt bra på att hålla sig undan från både poliser och andra kriminella. Men när de försöker stjäla av lord Ringmore åker de fast. Istället för att låta polisen ta fast dem så ger lord Ringmore dem ett uppdrag. De ska hjälpa honom med diverse saker och de ska till och med få betalt!
Deras första jobb blir att dela ut fyra brev med superhemligt innehåll. De handlar om en magisk bok som lord Ringmore fått tag på. Han är övertygad om att den innehåller riktiga trollformler, men han kan inte tyda texten. Nyheten om bokens existens sprids dock snabbt över London, och det är många som vill få tag på den.
Är boken verkligen magisk, och vilken roll spelar Esther och Tom i försöket att reda ut bokens hemligheter?

Jag älskade Gareth P. Jones första böcker Tvillingarna Thorntwaites testamente och Familjen Considines förbannelse, men den här boken är så himla svår!
Den är skriven för åldern 10-12 år, men lyssna på det här utdraget:

"Vad parlamentsledamoten, högvälborne sir Augustus Tyrrell, anbelangade fanns det ytterst få saker som var mer tröttsamma än att behöva umgås med väljarna. Nu när han var en framstående medlem av kammaren hade han inte tid till sådant, men även om han hade en säker plats inom torypartiet var det ibland klokt att visa sig i offentliga sammanhang. Det förekom oroande underströmmar med liberala idéer som behövde slås ned."

Jag gillar handlingen, men det är många personer att hålla reda på och ett språk som får mig att haka fast lite för ofta. Boken passar nog bäst för en väldigt van läsare med stort ordförråd.

/Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar