15 september 2014

5768 visningar på youtube



Rosita är 14 år och går i sjuan. Hon har gått om ett år redan eftersom det går så dåligt för henne. Alla skämtar om att hennes lillebror snart kommer att gå om henne, och det gör ont även om hon inte visar det. Hon vill ju vara i skolan varje dag, men det är svårt när hon får ont i magen bara hon tänker på det. Ett gäng killar i skolan retar och förföljer henne och hon har inga kompisar i klassen. Allt för att hon är rom och människorna omkring henne kallar henne för zigenare. Världen är full av fördomar om Rosita och hennes folk, och hon vill så gärna skrika åt dem att de inte vet någonting alls!

När Rosita blir tvingad att göra ett musikprojekt med klasskompisarna Lena och Nettie så förändras allt. Rosita älskar att sjunga, och hon vet att hon är duktig. Nu får hon chans att ta plats och visa vad hon kan, och kanske är inte alla i klassen elaka.

Den här boken är så bra! Jag kan själv erkänna att jag inte visst mycket om de olika typerna av romer som finns, och boken väver in fakta utan att vifta med pekpinnar.

5768 visningar på youtube är ett samarbete som grundar sig på en önskan att sprida kunskap och motverka fördomar. Det är vinnarboken i skrivartävlingen "Att vara ung rom idag".
Författarna heter Ralf Novák-Rosengren och Anita Svantesson.

/Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar