23 oktober 2014

The Portent: De dödas rike & Tecken i skyn


När del två i Peter Bergtings The Portent-serie (portent betyder järtecken, eller omen, och är ett återkommande tema i böckerna) gavs ut i år, kände jag att det kanske var läge att börja med första delen. Första boken är utgiven på engelska 2006 och sedan på svenska året efter.

I första delen får vi träffa krigaren Milo som är kvar i människornas värld långt efter att de sista människorna gett sig av. Världen befolkas istället av de dödas andar, några hjälpsamma, andra ondsinta. Tillsammans med Alkuin och Lin ger sig Milo ut på en resa för att besegra den onda Guishen. Dessa karaktärer återkommer sen i andra boken Tecken i skyn.

Jag hade lite svårt för första delen. Den kändes otydlig och till och med lite rörig. Det är många namn att hålla reda på, och bakgrundshistorien till varför människorna flytt är väldigt hastigt berättad. Historien tar sig däremot och i del två lyckas karaktärerna beröra mer och dra in en i historien.

Det som gör att de här seriealbumen ändå håller hög klass och är läsvärda är Peter Bergtings enorma känsla för att illustrera och färglägga. Ni som läst andra böcker av honom, t.ex. Morwhayle-serien, vet vad jag pratar om. Framförallt andra delen är galet snygg.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar