15 maj 2015

Ekon


Det är sista terminen i 9:an och Alva förväntar sig samma tristess som vanligt. Hon har spenderat en vecka hos sin mamma i London, och vill inget hellre än att åka tillbaka. Allt för att slippa umgås med pappa och styvmamma Lisen, och allt för att slippa kompisarna Malin och Kia; som hon egentligen inte har något gemensamt med.

Redan första skoldagen efter jullovet ändras stämningen i klassen och in kommer Liv. Liv Kaspersen från Helsingborg. Alva dras till henne direkt och trots att Malin och Kia stöter bort Alva ju närmare Liv hon kommer, så dröjer det inte länge innan det är Alva & Liv. Men Liv har hemligheter, och i perioder är hon borta från både skolan och Alva. Ibland dyker hon upp, trött och helt utan den där gnistan som Alva föll för. Och sen försvinner hon helt.

Jag är alltid glad när det kommer böcker med icke-straight kärlek, utan komma ut-problematik. Mindre glad att det ofta blandas in så mycket andra problem. På grund av Livs problem får hon och Alva aldrig en ärlig chans.

Jag både gillar och inte gillar Ekon. Det är en bra bok Camilla Jönsson skrivit. Mitt största problem med den är att Alva och Liv träffas, blir ögonblickligen kära, Alva gör allt för Liv och sen börjar det gå dåligt. Handlingen fram tills problemen börjar är alldeles för påskyndad, så till den gräns att det inte känns helt trovärdigt. Å andra sidan är det en utmärkt bok om psykisk ohälsa, homosexualitet, vänskap, utanförskap och mycket annat. Och väldigt väldigt fin är den stundtals också.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar