23 juli 2015

Du är aldrig ensamNu har jag läst ut den obligatoriska semesterboken av Sarah Dessen. I år blev det "Du är aldrig ensam", och den visade sig vara riktigt bra.

Ruby's liv är allt annat än enkelt. Hon flyttar runt mellan slitna lägenheter med sin mamma pga att de aldrig lyckas betala hyran i tid eller för att mamman hamnar i trubbel med någon karl. Dessutom dricker hon för mycket. Nu har de i alla fall bott i det lilla gula huset på landet ganska länge, men plötsligt en dag har mamman packat och försvunnit.
Ruby är 16 år och tycker att hon klarar sig ganska bra trots allt. Det är liksom enklare att inte berätta för någon att elen inte funkar eller att hon inte har rinnande vatten längre. Hon ljuger för alla ända tills hyresvärden knackar på och begär att få veta sanningen.

Ruby får flytta hem till sin syster Cora som hon inte sett sedan Cora flyttade iväg till college för 10 år sedan, och Ruby kan inte lita på henne. Cora visste hur struligt det var med deras mamma, och ändå lämnade hon Ruby ensam kvar; något som Ruby har svårt att förlåta henne för.
Cora bor i ett stort fint hus tillsammans med sin stenrika man Jamie, och plötsligt har Ruby eget rum, obegränsat med el, värme, fina kläder och trygghet, men allt känns fel. Dessutom tvingas hon börja på den lokala snobbiga privatskolan. Allt vänds upp och ner, och det är allt annat än lätt att anpassa sig.

Sakta men säkert börjar dock Ruby göra sig hemmastadd. Hon lär känna Nate som bor i huset bredvid, får ett jobb och lär känna Cora igen. Kanske kan det här bli hennes hem trots allt?

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar