21 september 2015

Hallahem"Tänk om det finns troll. Tänk om de är nästan som vi."

Tilda är tolv år och bor i en vanlig norrländsk stad. Hon har vänner och en bra familj, men hon har alltid känt sig lite speciell och annorlunda. Hon älskar att rusa snabbt som vinden genom skogen och kan på något märkligt sätt känna av djur som finns i närheten. Hennes bästa kompis Alma tycker ofta att hon är lite knäpp, men Tilda kan ju inte hjälpa att det är i skogen hon känner sig som mest hemma.

Vad Tilda inte vet är att det stora berget i skogen rymmer en hemlighet. I berget ligger nämligen den underjordiska staden Hallahem, och där bor vitterfolket, helt dolda för människors ögon.

Torun är också tolv år, och har bott i berget hela sitt liv. Hennes skoldagar är fyllda av klättringslektioner och berättelser om "det andra folket" som bor utanför berget. Torun är sämst i gruppen på att klättra, hon är inte stark eller snabb som de andra barnen vilket gör att hon ibland känner sig lite utanför.

En dag får Torun och hennes kompis Auda höra att Hallahem är i fara, och den enda som kan hjälpa dem är en flicka som bor hos det andra folket, men ändå hör hemma i Hallahem.

Nu möts Tilda och Torun, och tillsammans måste de rädda Hallahem från att förstöras.


Jag gillar hela tanken med den här boken, och jag tycker om naturbeskrivningarna och miljöerna.
Det jag har lite svårt med är språket. Det är stelt och överdrivet beskrivande. Dessutom börjar boken väldigt segt. Författarna spenderar halva boken med att beskriva tjejerna och deras miljöer, och först efter att halva boken lästs så träffas de och boken tar fart. Då har jag nästan redan hunnit tröttna.

Det här är dock första boken i en planerad trilogi, så det kanske blir bättre i nästa del. Den är ju inte dålig, bara långsam.

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar