18 februari 2016

Enklav (Razorland-trilogin, del 1)


Enklav är första delen i Ann Aguirres dystopiska Razorland-trilogi. Boken följer Spadertvå som bor i en enklav under marken, i det som tidigare varit ett tunnelbanesystem. Marken ovanför är obeboelig och en pest har förvandlat de allra flesta till köttätande monster. De människor som överlevt lever i små, strikt styrda enklaver i skydd av mörkret. När Spadertvå blivit gammal nog att anta yrket som jägare, och får Tålig som partner, börjar hon inse att allt inte går rätt till i enklaven och att de som styr inte går att lita på. Men hur ska hon kunna göra något åt det utan att själv blir förvisad till ovansidan?

Jag läste den här boken utan några förväntningar överhuvudtaget, och fastnade i den direkt. Som läsare får man snabbt en bild av hur samhället och enklaverna fungerar, och Spadertvå är en riktigt grym huvudkaraktär. Visst påminner den om en hel del annan science-fiction/dystopi som kommit de senaste åren. Enklavernas yrkesindelning påminner t.ex. väldigt mycket om Divergent, och livet i tunnelbanesystemet påminner om Metro 2033/2034. Men Ann Aguirre har ändå bakat ihop allt till en egen handling som känns hyffsat trovärdig. Och tempot är högt genom hela boken, vilket gjorde att jag aldrig ville lägga ner den.


Del ett och två finns nu på svenska. Tyvärr kommer inte del tre på svenska förrän 2017. Så vill man veta hur det hela slutar får man läsa den på engelska.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar