24 oktober 2016

Stanna


Ester jobbar på antikvariat i Stockholm. Hon älskar böckerna, men tål inte sin chef som ber henne jobba med kort varsel hela tiden. Ett avbrott i tristessen är de dagarna favoritkunden Lotta kommer in och plockar med sig allt som Ester boktipsar om. Genom Lotta träffar Ester Eli och hon blir sådär svindlande kär att hon glömmer allt i sin omgivning. Året som följer blir ett intensivt år för Ester. När Lotta blir allvarligt sjuk måste hon fungera som en stöttepelare för Eli, samtidigt som hon försöker hantera sina egna känslor.

Stanna är Flora Wiströms romandebut. Det är en himla fin, men ganska tung bok. Det som börjar som en vanlig kärlekshistoria tar en vändning när Lotta blir sjuk. Ester slits mellan att vilja leva sitt liv (och det dåliga samvetet hon får när hon är glad) och mellan att alltid finnas där för Eli. Ester funderar på hur mycket hon egentligen kan förväntas orka med, vilket kompliceras ännu mer av hur otroligt mycket hon tycker om Eli. För hon vill ju att han ska må bra också. Och så är det Hanin, bästa vännen, som alltid kommer i kläm eftersom Eli alltid går först.

Flora Wiström har skrivit en väldigt bra bok om hur jobbigt det kan vara att balansera allt som händer, och hur lätt det är att tappa sig själv och sina drömmar.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar