21 juni 2018

Högläsning: Åskan och Frallan är bäst!


Nioåriga Ulf är granne med jätten Oskarsson. En bullrig, mörkhårig och livsfarlig man med blixtrande guldtänder. Ulf och hans kompis Bernt kallar honom för Åskan. En dag råkar Ulf reta upp Åskan och efter detta börjar han se jätten utanför sitt fönster, han är rädd att Åskan vill hämnas. Ulf får dock snart annat att tänka på då han och Bernt blir osams och mammans koja i skogen blir så totalt förstörd att hon blir alldeles deprimerad. Vart ska hon nu få sin ensamhet en stund varje helg? Ulf har helt plötsligt en hel massa saker han måste få ordning på innan sommarlovet är slut.
Åskan är en fin, humoristisk och lite allvarlig bok om vänskap och ensamhet skriven av Ulf Stark. Allt är inte alltid som man tror. Galet fina illustrationer av Marcus-Gunnar Pettersson.

Frallans familj består av mamma och mormor. Mormor bor i ett eget hus men de ses varje dag så det bästa vore egentligen om de alla bodde tillsammans. Frallans mamma tycker nog ändå att det är bäst som det är. Idag kommer mormor över, det är nämligen tävlingsdag! Bästa dagen på veckan eftersom både Frallan och mamma älskar att tävla. Att förlora är inte så kul och andra sidan, men det finns en viktig regel. Blir man sur över att man förlorat då får man gå undan en stund och inte visa sig igen förrän man är på bättre humör. De får välja tre grenar var så det gäller att välja grenar som man vet att man kan vinna. Mormor är domare och det är en tuff match som alltid. Frågan är vilka grenar Frallan ska välja denna gång. Hon måste vara smart för hon vill så klart vinna!

Tycker väldigt mycket om denna bok. Den är spännande, varm och fnissig. Det är lätt att leva sig in i tävlingen och man vill verkligen veta hur det ska gå. Som tur är kommer det två böcker till med Frallan. Ser fram emot att läsa även dem!


/Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar