6 juni 2019

En ocean av kärlek


En ocean av kärlek är berättelsen om Shirin, som på grund av sin pappas jobb börjar på en ny skola för tredje gången på ett år. Hon har gett upp det där med att försöka skaffa nya vänner på varje ställe. Delvis på grund av allt flyttande, men mest på grund av alla fördomar och hatiska kommentarer hon möts av för att hon bär hijab. Ingen är intresserad av att lära känna henne på riktigt. Tillvaron blir lite bättre av att hon dansar breakdance ihop med sin bror och några vänner till honom. Och så är det Ocean, killen hon har biologi ihop med, som faktiskt verkar se personen bakom slöjan.

Den här boken är delvis baserad på författaren Tahereh Mafis eget liv med föräldrar som migrerat från Iran till USA och de fördomar hon möts av som muslimsk kvinna med slöja. Och det är väldigt tung läsning. Jobbigast är så klart att inse hur mycket rasism som existerar i samhället. Men boken belyser också hur jobbiga små kommentarer kan bli i längden. Att hela tiden vara sin religion eller sitt ursprung, och inte bara få vara sig själv. Bokens Shirin är född i Kalifornien, men får hela tiden frågan "men var är du från EGENTLIGEN?".

En väldigt viktig bok om vårt samhälle idag, men också en jättefin bok om att hitta sin första kärlek och hur pirrigt och underbart det kan vara.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar