28 januari 2013

Divergent16-åriga Beatrice bor i ett dystopiskt Chicago uppdelat i fem falanger. De lärda, De tappra, De ärliga, De fridfulla, och så falangen som hon tillhör, De osjälviska.
Hon är uppväxt med att inte göra något alls för sin egen skull. De osjälviska tillåts inte spegla sig, får bara ha gråa oansenliga kläder och pratar bara när de blir tillfrågade. De ger upp sig själva för samhällets skull.
Problemet är bara att Beatrice aldrig passat in, till skillnad från resten av familjen. Hon kämpar dagligen med att uppföra sig korrekt, och nu har hon en chans att ändra på det.

Varje år får nämligen alla 16-åringar göra ett test som visar vilken falang de passar i. Sedan får de fritt välja vilken falang de vill tillhöra resten av livet. Byter de så får de inte träffa sin gamla familj igen. De får ett helt nytt liv.

Beatrice test går inte som planerat. Det visat sig att hon har talang för att passa in i nästan alla falanger, och det är väldigt ovanligt. Hon är Divergent, något som bör hållas hemligt.
På ceremonin chockar hon alla med att välja De tappra som sitt nya hem, och även om de skrämmer livet ur henne så är hon också oerhört fascinerad och nyfiken.

Nu börjar en livsfarlig initieringsfas där bara de 10 bästa får bli medlemmar. De andra blir falanglösa och tvingas leva utanför samhället. Övningarna är extrema både fysiskt och psykiskt, men Beatrice (eller Tris som hon nu kallas) är bestämd. Hon ska lyckas, kosta vad det kosta vill.

Men något annat händer också i samhället. De lärda börjar sprida rykten om De osjälviska, och Tris vet inte vilken sida hon ska stå på. När konflikten börjar spåra ut så kan hennes Divergens kanske göra all skillnad...

Jag fullkomligen älskade den här boken. Den har jämförts med Hungerspelen, och visst kan jag se liknelser, men de är ändå två vitt skilda böcker. Hur som helst- gillade du Hungerspelen så gillar du troligtvis den här.

Divergent är första delen i en trilogi, och del 2, Insurgent finns ännu bara på engelska.

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar