2 oktober 2013

Nya underbara bilderböcker

Jag älskar bilderböcker, speciellt om de är riktigt välgjorda och har ett språk som inte är stelt och tråkigt.
Här är två nya favoriter.

Pija Lindenbaums böcker gillar jag alltid. Nya Ska vi va? är inget undantag. Jag småskrattar redan på första sidan när Flisan ligger hemma och klipper lite grejer med saxen och blir avbruten av Berit som knackar på dörren och frågar om de ska va?
Berit är så jobbig, tycker Flisan. Hon vill alltid leka, har grus i pannan och galonisar fast det inte regnar. Flisan vill hellre vara hemma och klippa apor. I fred.
Men Berit vägrar ge sig. "Jag behöver aldrig gå hem" säger hon bara och sätter sig på golvet i Flisans vardagsrum.
När Flisan äntligen blir av med Berit så är allt frid och fröjd. I alla fall tills allt plötsligt är tråkigt och Flisan börjar tänka på alla Berits lekidéer. Kanske kan hon gå ut och kolla om Berit fortfarande vill va?

Pija Lindenbaums illustrationer är helt underbara. Jag kan verkligen känna hur mycket Flisan vill vara ensam bara av att titta på henne, och Berits försök att fånga hennes intresse är så gulliga att jag tycker synd om henne när Flisan vägrar att samarbeta. Dessutom är språket rappt och utan krusiduller. En riktigt härlig bok om vänskap.Hugo- Elak, blodtörstig och... jättefarlig? av Mia Nilsson är en annan ny favorit.

Det har kommit ett nytt djur till skogen uppe i norr. De andra djuren vet inte riktigt vad han är för nåt, men de gissar på en drake, en dinosaurie eller kanske ett monster! Hur som helst så är de säkra på att han är livsfarlig och äter fem kaniner till frukost- varje dag!

Men Hugo är bara en vanlig krokodil som rymt från en cirkus för att få lite lugn och ro. Han gillar att baka, läsa böcker, sticka och städa, men han är väldigt ensam. Alla tror ju att han är blodtörstig och elak, och då är det svårt att få kompisar.
Han bestämmer sig för att bjuda alla på kafferep. Han bakar, dukar fint och så väntar han, men ingen kommer. Gråtande bestämmer sig Hugo för att flytta, men på vägen lyckas han förhindra en olycka, och plötsligt förändras allt.

En superfin bok med fantastiska bilder om att inte döma människor (eller djur) innan man lärt känna dem.
/Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar