20 november 2014

Stanna kvar och ge dig av

I Stanna kvar och ge dig av får vi följa femåriga Alfie Summerfield som växer upp i London under första världskriget. Samma dag som kriget bryter ut fyller Alfie fem år och därför kommer han aldrig glömma denna hemska dag som förändrade allt. Alfies pappa Georgie bestämmer sig för att ta värvning i armén och försvinner ganska snart ut i kriget för att strida. Kvar hemma blir Alfie och hans mamma Margie som kämpar för att försörja dem båda.

Under de år som kriget pågår hinner Alfie fylla nio år och han tvingas växa upp snabbt. I smyg går han till tågstationen, istället för till skolan, och putsar skor för att tjäna ihop pengar som han sedan smusslar ner i Margies portmonnä i lagom små doser så att hon inte ska bli misstänksam. Han befarar att pappa Georgie blivit dödad i kriget trots att hans mamma envisas med att säga att han är på hemligt uppdrag och på grund av detta inte kan skicka några flera brev. Det visar sig dock att Georgie befinner sig närmare än vad Alfie trott, han är inlagd på ett närliggande sjukhus för chockskadade soldater. Alfie bestämmer sig att få hem sin pappa till varje pris.

John Boyne heter författaren till denna bok. Han har tidigare skrivit bl.a. Pojken i randig pyjamas som lästs av många, dock inte av mig. Jag tänker därför inte göra någon jämförelse mellan dessa böcker utan bara konstatera att detta är en fin berättelse om den lilla pojken som växer upp under under en hemsk tid men som finner en gnutta hopp och sedan vägrar ge upp tanken på att återförena sin familj. En bok med både allvar, humor och spänning som levandegör första världskriget genom pojkens ögon.


/Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar