26 juni 2015

The gun


Bali Rai har skrivit en rad lättlästa ungdomsböcker på engelska, varav en stor del är översatta till svenska. The gun utkom första gången 2011 och finns även på svenska med titeln Pistolen.

The gun handlar om de tre vännerna Jonas, Binny och Kamal. De bor i ett fattigt område i England där olika områden styrs av gäng. Killarna är ständigt i bråk med gänget från Blakemore. När en man blir skjuten i området och Jonas råkar se att gärningsmannen slänger mordvapnet bland soptunnorna på en bakgata, bestämmer han sig för att ta hand om vapnet. Det visar sig vara en väldigt dålig idé. Kamal ber att få låna pistolen och det dröjer inte länge innan situationen är utom kontroll.

Bali Rai skriver för det engelska förlaget Barrington Stoke, som ger ut lättlästa böcker. The gun är en ganska tunn bok, som ändå får in mycket handling. Det märks att författaren är van att skriva lättläst. Det som däremot försvårar läsningen lite är att nästan all dialog i boken är på slang, så mycket slang att boken i stort sett är skriven på enbart "dålig" engelska. Det bidrar mycket till känslan i boken, men gör texten svårare att läsa. Men spännande är det.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar