24 juni 2015

Hackaren


Ida går i sjuan och ska snart ha prov i historia. Hon hatar att plugga, kanske lite extra mycket för att hennes retsamma tvillingbror Jim har det lättare än hon i skolan. Hon har också en storasyster, Cilla, som går i gymnasiet. Ida beundrar Cilla mycket och vill gärna vara och göra som hon. Därför blir det som det blir när Cilla säger att man kan hacka skolans hemsida och hitta lärarens facit till historiaprovet. Men är Ida verkligen en fuskare?

Vi är nog många som kan känna igen oss i Ida. Det är inte kul att vara nervös inför prov som känns svåra och det är lätt att drömma om enklare utvägar än att plugga. Utan att avslöja slutet kan jag säga att Hackaren gav en bra tankeställare om på vilka sätt man kan göra skolarbete.

Men allt i boken är inte lika bra. Det är trist att författaren KG Johansson ofta beskriver folks utseenden och låter vissa karaktärer säga taskiga saker ofta, för de replikerna gör ingen skillnad för historien utan hade kunnat strykas. Jag tycker också det är konstigt att författaren har lagt in ett sidospår om Idas föräldrar som väcker många tankar, men som läsaren inte får något ordentligt svar på i slutet. Och varför pratar alla om att pappan kanske är på väg att bli tjock?

Hackaren hittar du på lättläst-hyllan. Den är utgiven på bokförlaget Hegas som är speciellt inriktat på lättlästa böcker.

/Mimmi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar