11 september 2015

När hundarna kommer


Ester och Isak blir varandras första stora kärlek. Under sommaren är de oskiljaktiga. Ester sover oftare och oftare över hos Isak, äter frukost med hans familj på morgnarna. Bästa vännen Veronica blir samma sommar tillsammans med Nicke, som har en torshammare runt halsen. I skolan är böckerna nedkladdade med hakkors och musiken som cirkulerar hos gänget har koppling till Vit makt. I det lilla brukssamhället är man som alla andra, annars råkar man ut för problem. Samtidigt som Ester och Isak försvinner mer och mer in i varandra, drar sig Isaks lillebror Anton undan. Han hittar nya vänner som ser till att ortens konformitet hålls vid liv. Även om det innebär att en ung pojke dödas.

När hundarna kommer är första boken jag läser av Jessica Schiefauer, som tidigare fått Augustpriset för sin bok Pojkarna, och jag har sträckläst. Det som börjar som vilken kärlekshistoria som helst blir snart ett enda stort mörker, där man verkligen känner att det snart kommer gå åt helvete för alla inblandade. Men som läsare kan man inget göra, det är bara att kolla på och försöka lära sig någonting av det istället.

Boken fångar verkligen småstadskänslan och den här önskan att tillhöra en grupp och ett sammanhang. Även om många av oss aldrig skulle gå så långt som Anton gör, så är det en påminnelse om att vissa faktiskt skulle det.


/Sussie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar