19 december 2012

Svart glas



Umbra flyttar till ett stort hus alldeles vid havet tillsammans med sin mamma. Hennes pappa och två äldre systrar bor kvar i stan, men Umbra har valt att flytta med sin mamma. Kanske mest för att hon inte vågar lämna sin mamma ensam. Ibland är hon visserligen som vanliga mammor, men sedan kommer perioder där Umbra får klara sig själv. Hennes mamma förvinner in i sin ateljé och kommer inte ut på ett tag. Hon varken sover eller äter, och ett stort ansvar vilar på Umbra. De perioderna så tar maten slut i kylskåpet, alla kläder är i tvätten och Umbra får en klump i magen av oro och ensamhet.

Som tur är så träffar hon Amos, och tillsammans utforskar de den lucka som finns under mattan i kökets golv. Huset har tydligen en källare, trots att det är byggt mitt på berget, och där nere hittar Umbra saker som försvunnit från huset. Mat, kläder och annat som tyder på att någon bor där.
Allt blir bara ännu konstigare när en blond liten flicka plötsligt dyker upp. Vem är hon egentligen, och varför ljuger hon så mycket?

Det här är en spännande bok som jag tyvärr saknar ett riktigt slut på. Jag tycker att lite för många trådar lämnas obesvarade, men ändå så tyckte jag väldigt mycket om den.

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar