4 mars 2013

Ge mig arsenik


15-åriga Elisabet åker in till stan för att köpa en ny dagbok. Hon har inte kunnat skriva dagbok sen bästa vännen Katarina slutade prata med henne, men den här dagen känns det rätt att börja om. Det är när hon står där i bokhandeln och ser skrivboken med pantern på som allting börjar falla på plats. Hon behöver inte Katarina, eller de andra idioterna i Säby, hon är ju ett författargeni på väg att hända. Innan Elisabet kommit hem den dagen har hon stoppat panterboken i väskan utan att betala, sett Håkan Hellström live och bytt namn till Elsa. Men det visar sig vara ganska ensamt att vara ett geni, och ännu svårare att lämna det förflutna bakom sig.

Det kommer så himla mycket bra ungdomsböcker nu, som inte bara handlar om kärlek eller ungdomar med problem, utan om helt vanliga tonåringar med alla problem som det kan innebär att växa upp. Klara Krantz debutroman Ge mig arsenik skulle mycket väl kunna vara skriven av en 15-årig tjej. Elisabet vill uppfinna sig själv, särskilja sig från mängden, bli något, ta sig någonstans, bli älskad, vara självständig och samtidigt liten. Och allt det där medan föräldrarna skiljer sig, bästa vännen sviker och hennes första kärleksintresse är en av hennes lärare.

För er som gillar Håkan Hellström och/eller Broder Daniel är boken dessutom full av referenser till texter och intervjuer.


/Sussie

2 kommentarer:

  1. Titeln gjorde ett gammalt Håkan Hellström-fan, som mig, nyfiken.. Verkar vara en riktigt bra bok! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bra bok, med en bra titel, och en snygg framsida. Bara att börja läsa :)

      Radera